TUOMARISTO

SEBASTIAN FAGERLUND

SEBASTIAN FAGERLUND

Sebastian Fagerlund on lunastanut paikkansa sukupolvensa menestyneimpien eurooppalaisten säveltäjien joukossa. Hän opiskeli sävellystä Sibelius-Akatemiassa Helsingissä Erkki Jokisen johdolla ja suoritti sävellysdiplominsa vuonna 2004.

Tärkeää Fagerlundin musiikissa on hänen kiinnostuksensa suurimittaisia muotoja kohtaan sekä syvä usko musiikkiin elämän suurten kysymysten ja eksistentiaalisten kokemusten ilmaisijana. BBC Music Magazine kuvaili Sebastian Fagerlundin musiikin sisältävän ”rajoittamattomia teknisiä voimavaroja, jotka ovat merkittävän mielikuvituksen palveluksessa”. Hänen teoksiinsa liitetään niin ikään vahva tunne instrumentaalisesta virtuositeetista ja muusikkoudesta. Näiden myötä hän luo musiikillisia draamoja, joiden ilmaisuvoimassa yhdistyvät intensiteetti ja kommunikaatio, sekä perehtyminen erilaisiin musiikillisiin perinteisiin.

Fagerlundin musiikkia ovat tilanneet ja esittäneet johtavat orkesterit, kapellimestarit ja muusikot ympäri maailmaa. Hänen teosvalikoimansa sisältää niin ooppera-, orkesteri- kuin kamarimusiikkia ja sooloteoksia, joista merkittävimpiä ovat hänen ooppera- ja orkesteriteoksensa. Näitä ovat esittäneet mm. BBC Symphony Orchestra, Suomen Kansallisooppera, Bergens Filharmoniska Orkester, Radion Sinfoniaorkesteri, Singapore Symphony Orchestra, Hong Kong Philharmonic Orchestra sekä solistit viulisti Pekka Kuusisto, mezzosopraano Anne Sofie von Otter, käyrätorvitaiteilija Hervé Joulain, fagotisti Bram van Sambeek ja klarinetisti Christoffer Sundqvist.

Sebastian Fagerlundille myönnettiin vuonna 2011 Suomen arvostetuin musiikkipalkinto; Teosto-palkinto (orkesteriteoksesta Ignite). Vuonna 2019 Fagerlundille myönnettiin Svenska Kulturfondenin Suuri Kulttuuripalkinto.

Fagerlundin musiikkia levyttää levy-yhtiö BIS ja kustantaa Edition Peters.
(kuva: Simon von Boxtel)

16 – 19-vuotiaiden sarjan muut tuomarit

Jan-Erik Gustafsson
Sennu Laine
Martti Rousi
Senja Rummukainen